Mörk chokladmoussetårta

En lyxig, mörk och fluffig chokladmoussetårta fick bli årets dessert på födelsedagen - och vilken hit det blev. Efter att studerat flertalet recept, funderat och kalkylerat så improviserades slutligen receptet till denna fram. En inte allt för söt, mörk mousse med oreos som bas och en yta av glansig chokladganache - är ni med mig? Snabb, enkel och perfekt för vilket tillfälle som helst egentligen!

Det hör ju inte till vanligheten att jag lägger upp recept på bloggen men mat är verkligen en stor passion, så varför inte dela med sig av det goda?Botten
1 paket Oreos
ca 25g smör

Chokladmousse
3dl vispgrädde
100g mörk choklad
1,5 blad gelatin

Chokladganache
30g choklad
0,5 dl grädde

Gör så här: Kör oreos i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt till oreosmulorna och mixa till konsistensen av blöt sand. Tryck ut blandningen i en 24cm springform och packa hårt. Placera i kylen för att stelna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm under tiden 1 dl av grädden. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad och tillsätt den varma grädden och rör till en slät smet. Tillsätt gelatinbladen utan att krama ur dem och rör tills dessa helt har smält. Ställ åt sidan.

Vispa grädden till fasta toppar (men övervispa inte!). Tillsätt först en liten del av chokladblandningen till gräddden och mixa igenom. Vänd sedan ner resten - var noga med att behålla så mycket luft i grädden som möjligt för att få en fluffig chokladmousse. Häll i formen med oreobotten och låt stå i kylen ca 3 timmar eller över natten.

Ca 15 min innan servering: Värm 0,5 dl grädde i micron. Tillsätt 30g finhackad choklad och låt stå 1 min. Rör sedan till en glansig smet. Låt svalna lite och häll den sedan över tårtan i formen. Tilta och snurra på formen för att få ganachen att täcka bra. Ställ tillbaka i kylen till servering. Hyvla eventuellt över lite mörk choklad som dekoration!

Tips! För att få en fin kant på tårtan kan man ställa in den i ugnen på 200 grader ca 30-60 sek och sedan ta loss springformens kant. Skär sedan upp bitar med en varm kniv!

Serverades gjorde den på mina nya fina assietter från Lagerhaus! Hoppas ni ger denna ett försök! Massor av kärlek från mig! ♥ ♥ ♥mat | | Kommentera |
Upp